Paczka dla pacjenta

III Bożonarodzeniowa Paczka dla Pacjenta

W poprzednich edycjach akcji Bożonarodzeniowa Paczka dla Pacjenta były czapki robione przez nas na drutach, poduszki, skarpetki, notesy, pierniki wypiekane w zaciszu domowym. W tym roku przygotowaliśmy 30 koców i własnoręcznie zrobione ciasteczka. Paczki trafią przed Wigilią do pacjentów Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, do oddziału F5 – trudnego, interwencyjnego.  – Chcemy podarować je pacjentom, bo są w bardzo trudnej sytuacji życiowej, zmagają się z chorobami psychicznymi, trwającymi całe życie i izolującymi ich bardzo często od społeczeństwa – mówi Barbara Kret z Rady fundacji.  – Są to ludzie bardzo samotni, bardzo często spędzają całe życie w ubóstwie ze względu na problemy społeczne. Chcemy wnieść radość do ich życia, choć przez ten świąteczny podarunek, spełniający nie tylko ozdobną, ale również pożyteczną funkcję.
Przy okazji akcji, fundacja otrzymała od darczyńców dodatkowe koce i poduszki. Bardzo za nie dziękujemy! Mogą uratować czyjeś życie. Tej zimy trafiły do osób bezdomnych. Oby zima była lekka! Życzymy również, abyśmy byli życzliwi dla siebie nawzajem, widzieli biedę i potrzeby drugiego człowieka. Życzliwość, to coś więcej niż bycie miłym.